Bürgern aus Roulers - Suchen

Blättern durch die Nachnamen der Bürgern aus Roulers nach AnfangsbuchstabeSuche nach Nachname

Neue Suche - Nachname:Nu bezit iedereen de nationaliteit van het land waartoe men behoort.

Wenn er in ein anderes Land auswandert, behält er die Staatsangehörigkeit seines Herkunftslandes, es sei denn, er selbst zu sein erlaubt eingebürgerten und übernahm die Staatsangehörigkeit des neuen Landes.

Tot aan de invoering in 1804 van ons burgerlijk wetboek, ook genoemd Code Napoleon, was dit ook zo.

Maar de nationaliteit, of beter gezegd 'de civiliteit' was toen verbonden aan een veel kleiner gebied: een stad, een kasselrij of een heerlijkheid. Men was poorter van een stad of laat van een kasselrij of heerlijkheid.

In de kasselrijen van het Westland: Veurne, Broekburg, St.-Winnoksbergen en Cassel, was men keurbroeder of keurzuster van de kasselrij.

Poorter (Bürger), 'laat' (Bauer) und 'keurbroeder' oder 'keurzuster' bezeichneten um welche Gerichtsbarkeit (Zivilität) eine Person angehört.

Een Brugse poorter kon zich laten afschrijven en zich dan doen inschrijven als laat van het Vrije of in een heerlijkheid en omgekeerd. Het kennen van het poorterschap of van het laatschap is zeer belangrijk, omdat bij zijn overlijden de eventuele staat van goed moet verleden worden en ingeschreven in de wezenregisters van de stad, kasselrij of heerlijkheid, waarvan hij de 'nationaliteit' bezat.

Indien men deze laatste kent, weet men waar de staat van goed van een bepaalde persoon moet gezocht worden. Wat de stukken land betreft, deze worden altijd behandeld en ingeschreven bij de schepenbank van het rechtsgebied waarin zij liggen.

Quelle: Jos. De Smet: Het Brugse Vrije en zijn archief. De Vlaamse Stam, 1968, Blatt. 433 - 444.

Voor wie meer wil weten over poorters en levensomstandigheden kan op volgende link een schitterend werk downloaden. Prinsen en poorters onder redactie van Walter Prevenier.

Es ist eine sehr faszinierende und schöne beleuchte Arbeit an den Burgundern: wie sie hier lebten und was sie geschafft haben. Sofort wird hier ein faszinierendes Bild gegeben von allen Teilen der Gesellschaft jener Zeit, sehr interessante Hintergrundinformationen für Genealogen.

Sie können sich auf das Inhaltsverzeichnis für jedes Kapitel klicken.