Los burgueses de Roeselare - Pantalla de búsqueda

Examinar los apellidos de los Burgueses de Roulers en la primera letraNueva búsqueda - apellidos:

Nueva búsqueda - apellidos:Nu bezit iedereen de nationaliteit van het land waartoe men behoort.

Cuando se mudó a otro país, que conserva la nacionalidad de su país de origen, como si se deja de ser naturalizado y asumido la nacionalidad del país en el que se imigrado.

Tot aan de invoering in 1804 van ons burgerlijk wetboek, ook genoemd Code Napoleon, was dit ook zo.

Maar de nationaliteit, of beter gezegd 'de civiliteit' was toen verbonden aan een veel kleiner gebied: een stad, een kasselrij of een heerlijkheid. Men was poorter van een stad of laat van een kasselrij of heerlijkheid.

In de kasselrijen van het Westland: Veurne, Broekburg, St.-Winnoksbergen en Cassel, was men keurbroeder of keurzuster van de kasselrij.

"Poorter" (bourges) o 'laat' se indica a qué jurisdicción dependa una persona.

Een Brugse poorter kon zich laten afschrijven en zich dan doen inschrijven als laat van het Vrije of in een heerlijkheid en omgekeerd. Het kennen van het poorterschap of van het laatschap is zeer belangrijk, omdat bij zijn overlijden de eventuele staat van goed moet verleden worden en ingeschreven in de wezenregisters van de stad, kasselrij of heerlijkheid, waarvan hij de 'nationaliteit' bezat.

Indien men deze laatste kent, weet men waar de staat van goed van een bepaalde persoon moet gezocht worden. Wat de stukken land betreft, deze worden altijd behandeld en ingeschreven bij de schepenbank van het rechtsgebied waarin zij liggen.

Fuente: Jos. De Smet: Het Brugse Vrije en zijn archief. De Vlaamse Stam, 1968, blz. 433 - 444.

Voor wie meer wil weten over poorters en levensomstandigheden kan op volgende link een schitterend werk downloaden. Prinsen en poorters onder redactie van Walter Prevenier.

Es una obra iluminacionado muy fascinante y hermoso en los borgoñones, cómo vivían aquí y lo que he logrado aquí, de inmediato, una imagen fascinante de todos los sectores de la sociedad de aquel tiempo, información de fondo muy interesante para los genealogistas.

Usted puede ver el contenido, haga clic en cada capítulo que quieres leer.